Γιατί το μοσχαρίσιο συκώτι είναι ένα “superfood” θρεπτικών συστατικών

Δεν είναι πολλά τα τρόφιμα που μπορούν να χαρακτηριστούν με τον τίτλο “Superfood”. Ωστόσο, το μοσχαρίσιο συκώτι είναι ένα από αυτά. 

Παρόλο που είναι πολύτιμή πηγή βιταμινών, δεν θεωρείται τόσο δημοφιλής επιλογή. 

Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, χαμηλό σε θερμίδες και γεμάτο βιταμίνες και μέταλλα. 

Πάμε να δούμε με λεπτομέρεια όλους τους λόγους για τους οποίους αξίζει να το  συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας! 

 

Τι είναι το συκώτι; 

 

Το συκώτι είναι ένα ζωτικό όργανο σε ανθρώπους και ζώα. Είναι συνήθως το μεγαλύτερο εσωτερικό όργανο και έχει πολλές σημαντικές λειτουργίες όπως:  

Αποθηκεύει το σίδηρο και τον διατηρεί για όσο χρειαστεί, το ίδιο και πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. 

Αποθηκεύει ενέργεια, όπως μία μπαταρία, από τη συσσώρευση της ζάχαρης (υδατάνθρακες, γλυκόζη και λίπος) ώσπου να χρειαστεί. Φιλτράρει και καθαρίζει τις τοξίνες από το αίμα, και πολλά άλλα. 

Ανεξάρτητα από τη δημοτικότητά του στις προτιμήσεις του κόσμου, το συκώτι είναι πιθανώς ένα από τα πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, τρόφιμα στον πλανήτη, που ξεπερνά εκατοντάδες φρούτα και λαχανικά. 

Μια μικρή ποσότητα συκωτιού περιέχει πάνω από το 100% του RDI (συνιστάμενη ημερήσια πρόσληψη) για πολλά βασικά θρεπτικά συστατικά. Ακόμη είναι πλούσιο σε υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες αλλά και χαμηλό σε θερμίδες. 

 

Το συκώτι είναι μια μεγάλη πηγή διαφόρων θρεπτικών συστατικών 

Το διατροφικό προφίλ του συκωτιού είναι εξαιρετικό! 

Εδώ είναι τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται σε μία μερίδα (100γρ.) μοσχαρίσιου συκωτιού. 

Βιταμίνη Β12: 3.460% του RDI. Η βιταμίνη Β12 βοηθά στο σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων και DNA. Συμβάλει επίσης στην υγιή λειτουργία του εγκεφάλου. 

Βιταμίνη Α: 860-1,100% του RDI. Η βιταμίνη Α είναι σημαντική για φυσιολογική όραση, ανοσολογική λειτουργία και αναπαραγωγή. Βοηθά επίσης όργανα όπως η καρδιά και τα νεφρά να λειτουργούν σωστά. 

Ριβοφλαβίνη (B2): 210-260% του RDI. Η ριβοφλαβίνη είναι σημαντική για την κυτταρική ανάπτυξη και λειτουργία. Βοηθά επίσης να μετατρέψει τα τρόφιμα σε ενέργεια. 

Φολικό (B9): 65% του RDI. Το φολικό οξύ είναι ένα βασικό θρεπτικό συστατικό που παίζει ρόλο στην ανάπτυξη των κυττάρων. 

Σίδηρος: 80% του RDI, ή 35% για γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνορροϊκή περίοδο. Ο σίδηρος είναι ένα άλλο βασικό θρεπτικό συστατικό που βοηθά στη μεταφορά οξυγόνου στο σώμα. Ο σίδηρος από το συκώτι απορροφάται πιο εύκολα από το σώμα. 

Χαλκός: 1.620% του RDI. Ο χαλκός λειτουργεί ως κλειδί για την ενεργοποίηση ενός αριθμού ενζύμων, τα οποία στη συνέχεια βοηθούν στη ρύθμιση της παραγωγής ενέργειας, του μεταβολισμού του σιδήρου και της λειτουργίας του εγκεφάλου. 

Χολίνη: Το συκώτι παρέχει όλη την επαρκή πρόσληψη (AI) για τις γυναίκες και σχεδόν όλη για τους άνδρες (το AI χρησιμοποιείται επειδή δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τον καθορισμό μιας RDI). Η χολίνη είναι σημαντική για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και τη λειτουργία του ήπατος. 

Συνοψίζοντας! Το συκώτι, παρέχει περισσότερα από τα RDI για τη βιταμίνη Β12, βιταμίνη Α, ριβοφλαβίνη και χαλκό. Είναι επίσης πλούσιο σε βασικά θρεπτικά συστατικά φολικό οξύ, σίδηρο και χολίνη. 

 

Το συκώτι παρέχει πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας 

Η πρωτεΐνη είναι υψηλής σημασίας και βρίσκεται σχεδόν σε κάθε μέρος του σώματος. Απαιτείται για την κατασκευή και επισκευή κυττάρων και τη μετατροπή των τροφίμων σε ενέργεια. 

Πάνω από το ένα τέταρτο του μοσχαρίσιου συκωτιού αποτελείται από πρωτεΐνες. Επιπλέον παρέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. 

Έχει αποδειχθεί ότι η υψηλή πρόσληψη πρωτεΐνης βοηθά στην απώλεια βάρους, καθώς μειώνει την πείνα και την όρεξη. Επιπλέον, η πρωτεΐνη ικανοποιεί την πείνα καλύτερα από το λίπος ή τους υδατάνθρακες. 

Η υψηλή πρόσληψη πρωτεΐνης μπορεί να αυξήσει το μεταβολικό ρυθμό ή τον αριθμό των θερμίδων που χρησιμοποιεί το σώμα σας για να λειτουργήσει. 

Τέλος, η υψηλή πρόσληψη πρωτεΐνης μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη μυών και να προστατεύσει από την απώλεια μυών ενώ χάνει κανείς βάρος. 

 

Το συκώτι έχει λιγότερες θερμίδες από πολλά άλλα κρέατα 

Θερμιδικά, το συκώτι είναι ένα από τα πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα. 

Μια μπριζόλα κόντρα φιλέτο (100 γρ.) περιέχει πάνω από 200 θερμίδες. 

Η ίδια ποσότητα βόειου συκωτιού περιέχει μόνο 175 θερμίδες, ενώ παράλληλα παρέχει περισσότερη βιταμίνη και περισσότερα μέταλλα από μια μπριζόλα κόντρα φιλέτο. 

Κατά τη μείωση της πρόσληψης θερμίδων, μπορείτε συχνά μπορεί να χαθούν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Επομένως, είναι σημαντικό να επιλέξετε τρόφιμα με πυκνά θρεπτικά συστατικά. 

 

Συνοψίζοντας!  Ανά θερμίδες, το συκώτι είναι μια από τις πιο πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά τροφές. Σε σύγκριση με τα κρέατα, είναι χαμηλότερη σε θερμίδες και λιπαρά και πολύ ανώτερη από άποψη βιταμινών και μετάλλων. 

 

Πως να συμπεριληφθεί στην διατροφή μας 

Το συκώτι έχει μια μοναδική γεύση, την οποία μερικοί αγαπούν και άλλοι μισούν. 

Ακολουθούν ορισμένες προτάσεις για το πώς να το συμπεριλάβετε στη διατροφή σας: 

Τηγανητό: Το συκώτι αποθεώνεται όταν τηγανίζεται! Σκέτο, με μπαχαρικά, λεμονάτο, αλευρωμένο ή με κρεμμύδια. Όπως και να το φτιάξετε αν μπει στο τηγάνι είναι ένα εξαιρετικό πιάτο! 

Spaghetti Bolognese: Το συκώτι μπορεί να τεμαχιστεί ή να γίνει κιμάς και στη συνέχεια να αναμιχθεί με κανονικό μοσχαρίσιο κιμά. 

Burgers: Κόψτε ή κιμαδοποιείστε το συκώτι και ανακατέψτε το με μοσχαρίσιο κιμά για να φτιάξετε τα πιο θρεπτικά μπιφτέκια. 

Προσθέστε τα αγαπημένα σας καρυκεύματα, χρησιμοποιήστε συκώτι αρνιού ή μοσχαρίσιο γάλακτος (Και τα δύο έχουν πιο ήπια γεύση από το βόειο). 

Αν σας φαίνεται έντονη η γεύση μαρινάρετε το συκώτι σε γάλα ή χυμό λεμονιού πριν το μαγείρεμα: Αυτό θα μειώσει την έντονη γεύση του. 

 

Εν κατακλείδι: 

Το συκώτι είναι μια πολύ υποτιμημένη τροφή. Είναι χαμηλό σε θερμίδες και πλούσιό σε πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, ενώ περιέχει απίστευτη ποσότητα θρεπτικών συστατικών. 

Λάβετε τα τελευταία μας νέα και tips κατευθείαν στο κινητό σας!