Ποιος εφηύρε το λουκάνικο;

Καλύπτουμε τα μεγάλα θέματα εδώ στο Roussis blog – οι ερωτήσεις όπως «ποιος εφηύρε το λουκάνικο» είναι η ειδικότητά μας.

Θέλετε πολύ να μάθετε την απάντηση, έτσι δεν είναι;

Σε πολλά μέρη του κόσμου έχουν εμμονή με την δική τους εκδοχή του λουκάνικου. Υπάρχουν τόσες πολλές παραλλαγές που, για αυτό το άρθρο, θα ορίσουμε ως λουκάνικο “ένα μακρύ προϊόν κρέατος σε σχήμα κυλίνδρου που περιβάλλεται από έντερο”. Το κρέας μπορεί να προέρχεται από οτιδήποτε όπως χοιρινό, πρόβατο, μοσχάρι, κοτόπουλο και ό,τι άλλο τραβάει η όρεξη μας.

Η δημιουργία του λουκάνικου δεν είναι μια πρόσφατη ανακάλυψη. Έχει ιστορία πολύ πίσω στο χρόνο, γεγονός που καθιστά δύσκολο να λάβουμε ακριβείς ημερομηνίες για το πότε έχουμε το πρώτο λουκάνικο στην ιστορία.

Αρχικά, θα χωρίσουμε αυτήν την ερώτηση σε δύο μέρη:

Ποιος δημιούργησε το πρώτο λουκάνικο;

Πότε εφευρέθηκαν οι παραλλαγές του λουκάνικου, που γνωρίσαμε και αγαπήσαμε;

 

1. Ποιος λοιπόν έφτιαξε το πρώτο λουκάνικο;

Ο όρος λουκάνικο προέρχεται από το salsus, που στα λατινικά σημαίνει «αλατισμένο». Πολλά χρόνια πριν δεν υπήρχαν ψυγεία, οπότε το αλάτισμα του κρέατος ήταν μια κοινή μέθοδος συντήρησης. Ωστόσο, το “salsus” (αλάτισμα) θα μπορούσε να έχει εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε είδος κρέατος, οπότε δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα ότι το αρχικό λουκάνικο προήλθε από την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Ναι, οι Ρωμαίοι αγαπούσαν το καλό λουκάνικο, αλλά δεν ήταν οι πρώτοι που το έφτιαξαν.

 

1η θέση: Οι Σουμέριοι

Στην πραγματικότητα, τα πρώτα λουκάνικα χρονολογούνται από μια περιοχή που ονομάζεται Μεσοποταμία.

 

 

 

 

 

Αυτή η περιοχή είναι το σημερινό Ιράκ, το Κουβέιτ και κάποια μέρη από τη Σαουδική Αραβία σήμερα. Ο κυρίαρχος πολιτισμός σε αυτήν την περιοχή ήταν οι Σουμέριοι. Είναι αυτός ο λαός είναι που παίρνει τα εύσημα για την εφεύρεση του λουκάνικου γύρω στο 3100 π.Χ.

 

Επόμενοι: Οι Τούρκοι και οι Κινέζοι

Η Τουρκία εισήγαγε το Sujuk περίπου το 1000 π.Χ.

Γύρω στο 580 π.Χ. ήταν η πρώτη καταγεγραμμένη δημιουργία λουκάνικων που έγιναν στην Κίνα.

Ο άνοδος της παρασκευής λουκάνικων προέκυψε χάρη στην εισαγωγή νέων μπαχαρικών που επέτρεψαν την ξήρανση και τη συντήρηση του λουκάνικου. Πριν από αυτό, οι χώρες με θερμότερα κλίματα ήταν αυστηρά περιορισμένες με το τι μπορούσαν να φτιάξουν και πού θα μπορούσαν να ταξιδέψουν με το κρέας τους.

Η ανάπτυξη νέων γεύσεων και λουκάνικων επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από τα καρυκεύματα που διατίθενται σε κάθε περιοχή του κόσμου.

 

2. Χρονολόγιο εφευρέσεων για λουκάνικα

Λουκάνικο: 3100 π.Χ.

Περιοχή: Μεσοποταμία.

Όπως αναφέραμε, οι Σουμέριοι ήταν οι πρώτοι που έφτιαξαν λουκάνικο. Είναι βέβαιο ότι πολλές από τις συνταγές τότε θα έπρεπε να αποφεύγονται σήμερα. Αρχικά, η υγιεινή των τροφίμων δεν ήταν ακριβώς αυτή που είναι σήμερα. Ήταν μια ζωή που περιστρεφόταν γύρω από τον πόλεμο και την επιβίωση. Ένα τραυματισμένο άλογο στο πεδίο της μάχης σίγουρα θα είχε μπει σε ένα περίβλημα εντέρου.

Άλλα ζώα που κυνηγούσαν εκείνη την περίοδο ήταν λιοντάρια, βοοειδή, αγριογούρουνα, ελάφια, γαζέλες και όρνια. Λουκάνικο κανείς;

 

Σουτζούκ: Περίπου 1000 π.Χ.

Περιοχή: Τουρκία

Μέχρι το 1000 π.Χ., τα πράγματα βελτιώθηκαν, χάρη σε κάποια τουρκική καινοτομία στον τομέα των τροφίμων. Το Sujuk (γνωστό και ως Sucuk) ήταν ένα ξηρό, πικάντικο λουκάνικο που φτιαχνόταν από βόειο κρέας και μια βόμβα γεύσης από σουμάκ, κύμινο, σκόρδο, πιπέρι και αλάτι.

Σε ορισμένα μέρη της Κεντρικής Ασίας, φτιάχνανε και ένα διαφορετικό είδος σουτζούκ από κρέας αλόγου. Αυτό τρώγεται ακόμα και σήμερα.

 

Lap Cheong: 580 π.Χ. – 300 μ.Χ.

Περιοχή: Κίνα

Η Κίνα άρχισε να βρίσκει τον δρόμο της στην παραγωγή λουκάνικων το 580 π.Χ. Ωστόσο, το Lap Cheong το 300 μ.Χ. που αποδείχθηκε επικρατέστερο λουκάνικο.

 

 

Το Lap Cheong πωλείται πλέον σε όλο τον κόσμο και πολλές χώρες σε όλη την Ασία έχουν αναπτύξει τη δική τους εκδοχή του λουκάνικου.

 

Merguez: Περίπου 1300

Περιοχή: Βόρεια Αφρική

Η Βόρεια Αφρική εισήγαγε τον κόσμο σε ένα πολύ πικάντικο λουκάνικο που ονομάζεται Merguez περίπου το 1300. Λόγω των καυτών θερμοκρασιών της Αφρικής, το κρέας αυτό αποξηραινόταν, έτσι ώστε ήταν λιγότερο πιθανό να σαπίσει.

Είναι πικάντικο λουκάνικο από πρόβειο ή μοσχαρίσιο κρέας με έντονο κόκκινο χρώμα από τσίλι. Επιπλέον τα καρυκεύματα του όπως το σουμάκ, το σκόρδο και η χαρίσα το καθιστούν μια βόμβα γεύσης.

Το Merguez βρίσκεται πλέον σε πολλές χώρες παγκοσμίως.

 

Bratwurst: 1313

Περιοχή: Γερμανία

Στις αρχές του 1300, η Γερμανία έδωσε στον κόσμο Bratwurst. Ένα λουκάνικο που συνήθως φτιάχνεται με χοιρινό κρέας και τηγανίζεται. Παρέμεινε το αγαπημένο στη Γερμανία ανά τους αιώνες και συνδυάζονται με μπύρα.

Μια βασική διαφορά μεταξύ του bratwurst και του hotdog είναι ότι η υφή του bratwurst είναι χονδροειδής και βαρύτερη. Ωστόσο, είναι και τα δύο νόστιμα σερβιρισμένα μέσα σε ψωμάκι με καραμελωμένα κρεμμύδια και μουστάρδα!

 

Mortadella: 1376

Περιοχή: Ιταλία

Λίγο καιρό μετά το θρίαμβο της Γερμανίας με τα Bratwurst, η Ιταλία παρήγαγε τη Mortadella. Ένα τεράστιο λουκάνικο από χοιρινό και λαρδί.

Περιστασιακά, πρόσθεταν φιστίκια Αιγίνης ή ελιές για να δώσουν κάποια επιπλέον γεύση και υφή.

 

Λουκάνικο Φρανκφούρτης: 1484

Περιοχή: Γερμανία

Το λουκάνικο Φρανκφούρτης (Frankfurter) είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές λουκάνικο σε όλο τον κόσμο, ειδικά στις ΗΠΑ. Ένα πράγμα σκεφτείτε, το Hot Dog!

 

Αν και είναι κοινά αποδεκτό ότι το λουκάνικο Φρανκφούρτης φτιάχτηκε για πρώτη φορά στη Φρανκφούρτη, εξακολουθεί να υπάρχει ένα επιχείρημα ότι η Βιέννη έφτιαξε για πρώτη φορά αυτό το λουκάνικο. Όποιος κι αν ήταν, σας χαιρετίζουμε και σας ευχαριστούμε.

 

Chorizo: περίπου 1600

Περιοχή: Ισπανία

Γύρω στο 1600, η Ισπανία άρχισε να λαμβάνει με πλοία αποστολές μείγματα μπαχαρικών που περιλάμβαναν τσίλι. Αυτό τους επέτρεψε να φτιάξουν το χαρακτηριστικό κόκκινο Chorizo που αγαπάμε ακόμα και σήμερα.

Το Chorizo εξαπλώθηκε σε άλλα μέρη του πλανήτη: οι γείτονες Πορτογαλία και Μεξικό έχουν επίσης τις δικές τους νόστιμες εκδοχές του Chorizo.

 

Kielbasa (κιελμπασα): Περίπου 1800

Περιοχή: Πολωνία

Τη δεκαετία του 1800 η Πολωνία εισήγαγε τον κόσμο στο Kielbasa. Ένα φανταστικό, πικάντικο χοιρινό λουκάνικο που έρχεται σε μια μεγάλη ποικιλία γεύσεων.

 

Η πιο συνηθισμένη ποικιλία είναι η Polska Kielbasa Wędzona που συνήθως περιέχει ζάχαρη και μαντζουράνα.

 

Saveloy: 1830

Περιοχή: Αγγλία

Οι Άγγλοι μας έφτιαξαν το Saveloy τη δεκαετία του 1830. Ένα καρυκευμένο κόκκινο λουκάνικο καπνιστό και προ μαγειρεμένο. Η λέξη πιστεύεται ότι προέρχεται από τα γαλλικά cervelas ή servelat, που προέρχονται από το παλιό ιταλικό cervellato («εγκέφαλος των χοίρων»), και τελικά από το λατινικό cerebrus («εγκέφαλος»).

Παρόλο που το Saveloy παρασκευάζεται παραδοσιακά από χοιρινό εγκέφαλο, τα συστατικά ενός λουκάνικου σήμερα είναι συνήθως χοιρινό κρέας , νερό, παξιμάδι, χοιρινό λίπος, άμυλο πατάτας, αλάτι και αποξηραμένο φασκόμηλο.

Το Saveloy ήταν, και εξακολουθεί να είναι, ένα εξαιρετικά εύκολο στην παρασκευή του γεύμα. Απλώς χρειάζεται να ζεσταθεί σε βραστό νερό και στη συνέχεια είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

 

Chipolata: 1903 Περιοχή: Γαλλία

Οι Γάλλοι δημιούργησαν ν το Chipolata, ένα μικρό λεπτό λουκάνικο πρωινού. Συνήθως φτιάχνεται από χοιρινό κρέας που είναι καρυκευμένο με βότανα και μπαχαρικά.

 

Το Chipolata είναι δημοφιλές στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

 

 

Η Ιστορία του Λουκάνικου

 

Εν κατακλείδι

Προσπαθήσαμε να σας δώσουμε μια απάντηση στο “ποιος εφηύρε το λουκάνικο;” καθώς και μια σύντομη ιστορία των διάφορων παραλλαγών. Υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός εκπληκτικών λουκάνικων σε όλο τον κόσμο: θα ήταν αδύνατο να απαριθμηθούν όλα σε αυτή τη σελίδα. Εμάς μας αρέσει πολύ το λουκάνικο γι’ αυτό και φημιζόμαστε για τα χειροποίητα λουκάνικα παραγωγής μας (link: https://roussis.com.gr/product-category/paraskeuasmata/loukanika/ ) , με φυσικό χοιρινό έντερο!

Σας προτείνουμε το λουκάνικο μυκόνου (link: https://roussis.com.gr/product/%ce%bb%ce%bf%cf%85%ce%ba%ce%b1%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%bf-%cf%84%cf%85%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%bc%cf%85%ce%ba%ce%bf%ce%bd%ce%bf%cf%85/ ) το λουκάνικο με λιαστή ντομάτα και φέτα κι ελιές (link: https://roussis.com.gr/product/%ce%bb%ce%bf%cf%85%ce%ba%ce%b1%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%bf-%ce%bc%ce%b5-%ce%bb%ce%b9%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b7-%ce%bd%cf%84%ce%bf%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1/ ) καθώς και το λουκάνικο Χοιρινό Καυτερό Καρπενησίου (link: https://roussis.com.gr/product/%ce%bb%ce%bf%cf%85%ce%ba%ce%ac%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%bf-%cf%87%ce%bf%ce%b9%cf%81%ce%b9%ce%bd%cf%8c-%ce%ba%ce%b1%cf%85%cf%84%ce%b5%cf%81%cf%8c-%ce%ba%ce%b1%cf%81%cf%80%ce%b5%ce%bd%ce%b7%cf%83%ce%af/ )

Λάβετε τα τελευταία μας νέα και tips κατευθείαν στο κινητό σας!

Tags: