Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από τον καλό καιρό και τη μυρωδιά της σχάρας που ψήνει διάφορα εδέσματα.
Είτε μαγειρεύετε λουκάνικα και μπιφτέκια ή λαχανικά, υπάρχει κάτι με το ψήσιμο στη σχάρα που ανάγει τα φαγητά σε ένα εντελώς νέο επίπεδο.
Απόλυτα δημοφιλές γεύμα στη σχάρα είναι τα κεμπάπ. Είναι σαν την πίτσα της σχάρας.
Είναι απλό φαγητό, αλλά μπορείτε επίσης να γίνετε όσο δημιουργικοί θέλετε με αυτό ακριβώς που θα βάλετε στο σουβλάκι.
Ενώ οι περισσότεροι, παγκοσμίως, είναι εξοικειωμένοι με το “shish kebab”, υπάρχουν πολλές διαφορετικές παραλλαγές κεμπάπ σε όλο τον κόσμο.
Η αραβικής προέλευσης λέξη κεμπάπ (kebap), χρησιμοποιείται ευρέως στη γαστρονομική παράδοση της Μέσης Ανατολής και δηλώνει τη «στεγνή» μέθοδο μαγειρέματος απευθείας στη φωτιά ή μέσα σε γάστρα.
Το πρώτο είδος «κεμπάπ» χρονολογείται από τον 17ο αιώνα π.Χ. στην Ελλάδα. Ανασκαφές έφεραν στο φως πέτρινες δημιουργίες μπάρμπεκιου για σουβλάκια, που χρονολογούνται στον 17ο αιώνα π.Χ.. Οι δημιουργίες αυτές παρουσιάζουν μικρά ανοίγματα στη βάση, έτσι ώστε να παρέχεται οξυγόνο στα κάρβουνα. Μια μάλλον απλοϊκή ερμηνεία, αφού σύμφωνα με ενδείξεις τόσο οι αρχαίοι Έλληνες (οι φήμες λένε ότι ο πολυμήχανος Οδυσσέας ξεκίνησε το κόλπο) όσο και οι Βυζαντινοί έψηναν νοστιμότατα σουβλάκια.
Πάντως, σισ κεμπάπ σημαίνει κεμπάπ στο σπαθί. Κεάτ κεμπάπ σημαίνει κεμπάπ στο χαρτί.
Τα κεμπάπ είναι πολλών ειδών όπως:
Κασερλί Κεμπάπ:
Κιμάς από αρνί και μοσχάρι, πλασμένος με κομμάτια κασέρι που λιώνει στο ψήσιμο
Άδανα Κεμπάπ:
Πικάντικος καυτερός κιμάς από αρνί σε συνδυασμό με μοσχάρι, πλασμένος σε μακρόστενα κομμάτια
Γιαουρτλού Κεμπάπ:
Αρνίσιος και μοσχαρίσιο κιμάς πλασμένος σε μακρόστενα κομμάτια με σάλτσα ντομάτας και σως γιαουρτιού
Σις Κεμπάπ:
Κομματάκια αρνιού / χοιρινού / μοσχαριού ή κοτόπουλου περασμένα σε σούβλα με ντομάτα και πιπεριές
Ισκεντέρ Κεμπάπ:
Αρνίσιος και μοσχαρίσιο κιμάς πλασμένος σε μακρόστενα κομμάτια με σάλτσα ντομάτας