Συντήρηση μαχαιριών!

Το αυτοκίνητο σας το συντηρείτε, το ποδήλατο σας επίσης, όπως και τον υπολογιστή σας. Έτσι θα πρέπει να φροντίσετε και τα μαχαίρια σας. Είτε πρόκειται για τα μαχαίρια της οικιακής σας κουζίνας ή είστε απλώς λάτρης των μαχαιριών, η διατήρηση ενός μαχαιριού καλής ποιότητας είναι σημαντική για πολλούς λόγους. Όλοι γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει κάτι πιο εκνευριστικό από το να προσπαθείς να κόψεις κάτι και να μην έχεις ένα καλό, κοφτερό μαχαίρι.

Κρατήστε τα αιχμηρά, διατηρήστε τα καθαρά, περιποιηθείτε τα με μασάτι. Σε αυτό το άρθρο, θα αναφέρουμε πώς να φροντίζετε τις λεπίδες σας και να τις διατηρείτε αιχμηρές.

 

Τι πρέπει, τι δεν πρέπει, πως και γιατί

Πρώτα απ’ όλα, μην αποθηκεύετε ποτέ μαχαίρια σε συρτάρι ή τα μπερδεύετε με άλλα εργαλεία/κουζινικά. Εκτός από το γεγονός ότι θα κοπείτε ενώ ψάχνετε καμιά φορά το συρτάρι, τα μαχαίρια δεν θα έχουνε πολύ μέλλον. Όλο αυτό το χτύπημα και το ακούμπισμα με άλλα μεταλλικά εργαλεία καταστρέφει την άκρη των μαχαιριών. Αν μπορείτε, προσπαθήστε να έχετε ο καθένας το δικό του μαχαίρι σας γιατί όλοι μας, έχουμε διαφορετικό στυλ κοπής. Επίσης καλό είναι να έχετε μια μαγνητική ράβδο τοποθετημένη στον τοίχο και εκεί να φυλάτε τα μαχαίρια σας.

Σεβαστείτε τα μαχαίρια σας

Ό, τι κι αν κόψετε ένα είναι βέβαιο, τα κοφτερά μαχαίρια δίνουν το καλύτερο αποτέλεσμα. Το προϊόν που θα κοπεί, θα φαίνεται καλύτερο, η δουλειά σας θα φαίνεται καλύτερη και σαφέστατα η δουλειά σας θα είναι ευκολότερη όταν το μαχαίρι σας είναι στα καλύτερά του.

 

Ασφάλεια

Μια φράση λέει ότι ένα στομωμένο μαχαίρι είναι πιο επικίνδυνο από ένα κοφτερό.

Εάν δουλεύετε με στομωμένο μαχαίρι, θα ασκήσετε περισσότερη πίεση στο κόψιμο.

Χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι θα βάλετε ακριβώς τη σωστή πίεση στο κόψιμο και η δουλειά σας θα είναι πιο καθαρή και θα πιο ασφαλής. Επίσης θα δουλεύετε γρηγορότερα γιατί θα έχετε εμπιστοσύνη στα μαχαίρια σας και θα νιώθετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Κρατήστε τα αχρείαστα μαχαίρια μακριά από την περιοχή εργασίας σας.

Αν ρίξετε ένα μαχαίρι, αφήστε το να πέσει. Μην προσπαθήσετε ποτέ να πιάσετε ένα μαχαίρι που πέφτει.

Και αν θέλετε να δώσετε ένα μαχαίρι σε κάποιον, μην το κάνετε ποτέ με τη λεπίδα μπροστά! Δώστε το από τη λαβή ή τοποθετήστε το σε μια επίπεδη επιφάνεια και αφήστε το άτομο να το πάρει μόνο του.

 

«Μην προσπαθήσετε να πιάσετε ένα μαχαίρι που πέφτει, ποτέ!»

 

Αγορά Ποιότητας

Μια συμβουλή έχουμε να σας δώσουμε: Αγοράστε τα καλύτερα μαχαίρια που μπορείτε να αντέξετε οικονομικά. Υπάρχουν πολλά φθηνά μαχαίρια διαθέσιμα και ναι είναι κοφτερά για, μερικές ημέρες. Μετά από αυτό, θα προσπαθείτε συνεχώς να τα συντηρείτε και αποτυγχάνετε κάθε φορά. Ίσως λοιπόν έχετε εξοικονομήσει μερικά χρήματα αγοράζοντας ένα φθηνό μαχαίρι, αλλά θα χάσετε πολλά περισσότερα προσπαθώντας να το κρατήσετε αιχμηρό. Αγοράστε λοιπόν μόνο ποιοτικά μαχαίρια!

 

Συντήρηση του μαχαιριού σας

Ποτέ μην βάζετε τα μαχαίρια σας στο πλυντήριο πιάτων. Εάν οι λαβές είναι ξύλινες, σιγά σιγά θα χαλαρώσουν και θα φύγουν. Οι υψηλές θερμοκρασίες και τα απορρυπαντικά στα πλυντήρια πιάτων θα καταστρέψουν το μαχαίρι σας και το νερό, με αυτή την υψηλή πίεση θα χτυπήσει τα μαχαίρια σας σε άλλα μαχαιροπίρουνα με αποτέλεσμα να καταστρέψουν τη λάμα.

 

Καθαριότητα

Καθαρίζετε πάντα μετά τη χρήση το μαχαίρι και μην το αφήνετε να βρώμικο. Πλύνετε τα μαχαίρια σας στο χέρι χρησιμοποιώντας ζεστό ή και κρύο νερό (αλλά σε καμία περίπτωση καυτό) νερό και ήπιο σαπούνι. Τα σκουπίζετε μετά το πλύσιμο και δεν τα αφήνετε να στραγγίξουν. Καλό είναι να σκουπίζετε ιδανικά με χαρτί όχι με πετσέτα ή wettex.

 

Επιφάνεια κοπής

Μην κόβετε σε μεταλλική ή μαρμάρινη επιφάνεια εργασίας. Αυτό θα καταστρέψει την λάμα σε δευτερόλεπτα. Οι ξύλινοι ή από πολυαιθυλένιο πάγκοι/επιφάνειες κοπής είναι πολύ πιο φιλικοί για τα μαχαίρια σας. Και μην χρησιμοποιείτε ποτέ το μαχαίρι σας για να κόψετε χαρτί, χαρτόνι ή πλαστικό. Αυτός είναι ένας σίγουρος τρόπος για να καταστρέψετε τη λεπίδα.

 

Μασάτι

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, το μασάτι δεν ακονίζει. Το μασάτι, επανακεντρώνει τη λεπίδα στο μαχαίρι.

H λεπίδα ενός μαχαιριού είναι εξαιρετικά λεπτή. Κατά τη χρήση λοιπόν, υπάρχει πίεση στην άκρη από τη μία ή την άλλη πλευρά. Η άκρη (που κόβει) γίνεται «θαμπή» επειδή δεν είναι κεντραρισμένη.

Στο ακόνισμα με το μασάτι χρειάζεται μεγάλη προσοχή, αφού η σωστή χρήση θα μας εξασφαλίσει πολύ περισσότερο χρόνο ζωής στο μαχαίρι όπως και τέλειο κόψιμο. Δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος τρόπος ακονίσματος, όμως υπάρχουν κάποιοι κανόνες ορθής χρήσης του.

  1. Στοχεύστε σε γωνία μεταξύ 10 και 20 μοίρες. Το μαχαίρι πρέπει να εφάπτεται στο μασάτι σε οξεία γωνία, έτσι ώστε και να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα.
  2. Ακονίζουμε όταν το μαχαίρι μας δεν κόβει ή έχει «στομώσει» και όχι κάθε φορά πριν το χρησιμοποιήσουμε.
  3. Εκμεταλλευτείτε όλο το μασάτι. Θα πρέπει όλο το μήκος της λάμας του μαχαιριού να εφάπτεται σε όλο το μήκος του μασατιού. Τα μασάτια έχουν συγκεκριμένο χρόνο ζωής οπότε αν χρησιμοποιούμε όλο το μήκος θα παρατείνουμε τη διάρκεια ζωής του.
  4. Το μήκος του μασατιού πρέπει να είναι ίσο ή μεγαλύτερο από το μήκος της λάμας του μαχαιριού.

 

Ακονίζουμε όταν το μαχαίρι μας δεν κόβει ή έχει «στομώσει» και όχι κάθε φορά πριν το χρησιμοποιήσουμε.

 

Πέτρα ακονίσματος

Ένα μαχαίρι που έχει καιρό να ακονιστεί, καλό θα ήταν, πρώτα να περαστεί από μία τραχιά και σκληρή πέτρα και έπειτα να γυαλιστεί σε μία πιο απαλή. Υπάρχουν πέτρες νερού που πρέπει να τις μουλιάσουμε καλά στο νερό πριν τις χρησιμοποιήσουμε και να τις βρέχουμε κατά τη διάρκεια της εργασίας μας. Αντίστοιχα, τις πέτρες λαδιού τις λαδώνουμε πριν ξεκινήσουμε το ακόνισμα, το οποίο γίνεται με κυκλικές κινήσεις. Η ποιότητα της πέτρας, τα διαμάντια αλλά και η δομή της κρίνουν και το τελικό αποτέλεσμα!

Τip #1

Προτιμήστε νερό αντί για λάδι στον καθαρισμό της πέτρας. Μην τα χρησιμοποιήσετε μαζί όμως!

Τip #2

Η πέτρα πρέπει να είναι αντίστοιχη του μαχαιριού για να πετύχετε ομοιόμορφο και πιο γρήγορο αποτέλεσμα. Ένα μαχαίρι του σεφ δεν μπορεί να ακονιστεί σε μία μικρή πέτρα!

 

Τα grits αφορούν τις διάφορες βαθμίδες της πέτρας ακονίσματος, δηλαδή της πυκνότητας της πούδρας που υπάρχει στην επιφάνεια. Όσο πιο μεγάλο το νούμερο της πούδρας (grit) τόσο πιο απαλό το τελείωμα της γωνίας του μαχαιριού στην πέτρα. Όσο πιο στομωμένο το μαχαίρι τόσο μεγαλύτερος πρέπει να είναι ο αριθμός των grits στην πέτρα.

 

Aκονιστήρια

Συνήθως τα ακονιστήρια είναι επιτραπέζια, έτσι ώστε να υπάρχουν σε συγκεκριμένο σημείο στην κουζίνα και έτσι εξυπηρετεί άμεσα όλους όσους θέλουν να το χρησιμοποιήσουν. Εξίσου δημοφιλή είναι και τα ακονιστήρια με λαβή, τα οποία είναι μικρότερα σε μέγεθος και μπορούν να αποθηκευτούν ευκολότερα σε συρτάρια και ντουλάπια. Υπάρχουν ακονιστήρια, τα οποία μπορούν να εξυπηρετήσουν διαφορετικά μεγέθη μαχαιριών είτε με κάθετο ακόνισμα (από πάνω προς τα κάτω) είτε με μία κίνηση, από μπροστά προς τα πίσω ανάμεσα στις πλάκες. Μιμείται την κίνηση της ακονόπετρας.

 

Ηλεκτρικά ακονιστήρια

Εύκολα στη χρήση με καλό αποτέλεσμα. Πρέπει όμως να διαβάσετε τις οδηγίες του προϊόντος, για να δείτε αν εξυπηρετεί τα δικά σας μαχαίρια. Για παράδειγμα, δεν είναι όλα τα ηλεκτρικά ακονιστήρια κατάλληλα για οδοντωτά ή άλλα μαχαίρια, ενώ υπάρχουν μαχαίρια για τα οποία οι εταιρείες προτείνουν τον ιδανικότερο τρόπο ακονίσματος για την προστασία τους.

 

Premium μαχαίρια!

Στα καταστήματα Ρούσσης έχουμε επιλέξει κάποια μαχαίρια που εμείς θεωρούμε ότι αξίζει να έχετε στην κουζίνα σας. Είτε είστε λάτρης της μαγειρικής ή δεινός ψήστης, ή αν ακόμη θέλετε να το κάνετε δώρο σε κάποιον, είναι βέβαιο ότι θα βρείτε αυτό που ψάχνετε!

Λάβετε τα τελευταία μας νέα και tips κατευθείαν στο κινητό σας!

Tags: